Woda Redox

Co to jest Woda Redox ?

Jest to gotowa do spożycia, zapakowana, klarowna i świeża, jonizowana woda alkaliczna. Wytwarzana jest wyłącznie z wody o odpowiedniej jakości. Jest to smaczny i orzeźwiający napój powstający z doskonałej wody głębinowej z własnego ujęcia, w wielogodzinnym procesie jonizacji, bez żadnych dodatków, w tym smakowych lub spożywczych (uzdatniaczy, dodatkowego wodoru, proszków alkalicznych, dodatków mineralnych lub środków odkażających).

Jest to odpowiedniej jakości woda, poddawana jonizacji alkalizującej, zgodnie z japońską technologią produkcji. W procesie tym z 1 litra takiej wody uzyskuje się 0,5 litra jonizowanej, alkalicznej wody, którą można uznać za ‘strukturowany alkaliczny wyciąg z wody’. W efekcie następują przemieszczenia w składzie mineralnym przez co część wody staje się kwaśna, a dzięki temu część alkaliczna-pitna uzyskuje swoje bardzo cenne właściwości. Cechuje się tym, że jest strukturowana, jonizowana, zasadowa i przeciwutleniająca.

Jak pakowany jest napój Woda Redox ?

Napój oferowany jest w estetycznych, jednorazowych, specjalnych barierowych saszetkach o pojemności 240 ml, które blokują dostęp światła i ograniczają kontakt z tlenem, co ma istotne znaczenie dla jakości produktu. Z tego właśnie powodu nie rozlewamy napoju do szklanych butelek. Co jest równie ważne, wewnętrzna powłoka saszetki nie wchodzi w reakcję z napojem.

Właściwości wody Redox

Właściwości jakie posiada napój Woda Redox® występują w niewielu już miejscach na świecie w źródłach naturalnych.

Dzięki procesowi jonizacji napój WODA REDOX ® osiąga optymalny skład mineralny i staje się:

  • alkaliczny – do Ph 9,5
  • strukturowany
  • doskonale czysty bakteriologicznie
  • uzyskuje potencjał redox ORP do -500mV
  • ma wyjątkowy, orzeźwiający smak

 

Co to jest Ph ?

Przykładowe wartości pH

Substancja

pH

1 M kwas solny

0

Kwas akumulatorowy

< 1,0

Kwas żołądkowy

1,5 – 2

Sok cytrynowy

2,4

Coca-Cola

2,5

Ocet

2,9

Sok pomarańczowy

3,5

Piwo

4,5

Kawa

5,0

Herbata / Mocz

5,5

Kwaśny deszcz

< 5,6

Mleko

6,5

Chemicznie czysta woda /

 Płyn wew. komórkowy 

7

Ślina człowieka

6,5 – 7,4

Krew /

Płyny zew. komórkowe

7,35 – 7,45

Woda Redox /

 woda morska

8,0

Woda Redox i Mydło

9,0 – 10,0

Woda amoniakalna

11,5

Wodorotlenek wapnia

12,5

1 M roztwór NaOH

14

Jest to parametr określający na ile dany roztwór wodny jest kwaśny lub zasadowy.

  • Ph od 0 do 7 to kwasy.
  • Ph od 7 do 14 to zasady.

Woda może także być kwaśna lub zasadowa. Odróżnienie tego smakowo nie jest oczywiste.

Ph wody może znajdować się w przedziale od bardzo kwaśnego Ph 2 do mocno zasadowego Ph 13.

Pić powinno się wodę z Ph nie mniejszym niż 7,2.

Ph 7,6 do Ph 9 to najlepsza woda pitna pod warunkiem, że jest przy tym zjonizowana i nie zawiera zanieczyszczeń.

Jak widać na skali obok, wiele substancji spożywanych powszechnie posiada kwaśne Ph.

To niestety pogłębia zakwaszenie organizmu i przyczynia się do powstawania złogów, które nawarstwiając się hamują procesy przemiany materii. Organizm reaguje stanami chorobowymi i bólem na nadmiar kwasów. Jest to swoisty alarm.

Spożywanie zasadowego jedzenia i picie jonizowanej alkalicznej wody skutecznie wspomaga usuwanie złogów i zapobiega ich powstawaniu. Gdy zasadowa woda napotyka na kwaśne substancje to je rozpuszcza i neutralizuje. A takie neutralne może z łatwością i bez niepożądanych skutków ubocznych wydalić.

Co to jest struktura wody ?

Woda znajdująca się w organizmach czyli w tkankach to tzw. woda strukturalna. Jest to woda ‘przetworzona’ przez organizm, dzięki czemu uzyskuje odpowiednią strukturę makromolekularną.

Aby taką się stała organizm ‘przerabia’ spożywaną wodę i napoje oraz zawierające wodę art. spożywcze, zużywając przy tym sporo energii. Cząsteczki wody łączą się ze sobą tworząc tzw. klastry.

W zdrowym ciele woda strukturalna tworzy klastry z 6 do 8 cząsteczek. To pozwala jej np. z łatwością przenikać przez błonę komórek. Gdy klastry się powiększają, mogą pojawić się problemy np. z krążeniem  i ciśnieniem tętniczym krwi. Wielkość klastrów zależy od czystości wody i ilości rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Te rozpuszczone związki mają wpływ na poziom Ph wody. Nieznaną powszechnie cechą wody jest częstotliwość drgań jej cząsteczek, czyli wibracji. Wibracje to informacja.

Wszystko co nas otacza posiada sobie właściwe wibracje, które oddziałują na otoczenie. Można to zmierzyć nowoczesnymi urządzeniami pomiarowymi. Wibracje jak wiemy mogą wpływać korzystnie lub wręcz odwrotnie, czyli destrukcyjnie. Dlatego ważne jest jakie wibracje ma woda w naszym organizmie.

Woda to substancja która z łatwością przechwytuje i zapisuje w sobie wibracje i reaguje zmieniając wielkość klastrów oraz siłę wiązań cząsteczek w klastrze. To jest właśnie ‘pamięć wody’. Nauka wykazała, że woda posiada doskonałą zdolność zapisu informacji odbieranej w postaci wibracji. To działa lepiej niż płyta CD. Podczas ‘podróży’ przez oczyszczalnie i miejską sieć wodociągową woda ‘zbiera’ przeróżne informacje właśnie w postaci tych wibracji a klastry powiększają się. Reguła jest taka, że im mniejsze są klastry tym woda jest czystsza i pożywniejsza.

To, że woda ma zróżnicowaną strukturę można bardzo dobrze zaobserwować po jej zamrożeniu. Kryształki wody układają się w przepiękne heksagonalne kształty jakimi np. są płatki śniegu, gdy woda

z której powstały jest czysta i wolna od szkodliwych wibracji. Mówiąc wprost, im większe klastry i im mniej w nich symetrii, tym gorzej dla tych, którzy ja piją. Tym mniej woda nadaje się do spożycia.

O takich parametrach jednak powszechnie się nie mówi, gdyż źródła wód dostępnych powszechnie nie są stanie nam ich zagwarantować. Najczęściej woda którą pijemy, w postaci zamrożonej przybiera postać niesymetrycznego i bezkształtnego skupiska. Zjawisko to doskonale opisuje i obrazuje eksperyment japońskiego naukowca Masaru Emoto.

Jaka z tego korzyść, że woda jest ustrukturyzowana ?

Wodę pije się po to aby odpowiednio nawodnić organizm. Sednem nawadniania organizmu jest NAWODNIENIE KOMÓREK , gdyż żyją one wyłącznie w środowisku wodnym. Tylko i wyłącznie pod tym warunkiem organizm funkcjonuje bez zarzutu. Prawdę mówiąc, żyjemy dlatego, że żyją nasze komórki. To one są organizmem a ten dla nich pracuje.

Komórki potrzebują energii do życia i potrafią same się regenerować. Dlatego właśnie potrzebujemy powietrza, pokarmu i wody. Im łatwiej przychodzi uzyskiwanie z nich energii, tym dłużej i zdrowiej żyje człowiek. Prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa dla tego procesu. Im bardziej przetworzone pokarmy spożywamy i pijemy przedziwne napoje tym więcej energii zużywają komórki na to aby z tego tę energię uzyskać. Czyli im mniej przetworzone jedzenie, wolne od chemii, do jakich organizmy przywykły przez miliony lat, tym zdrowiej. Jonizowana woda alkaliczna tworzy małe klastry składające się z 6 do 8 molekuł, czyli jest odpowiednio ustrukturyzowana, natomiast tzw. kranówka oraz większość wód butelkowanych tworzą duże klastry z 18 do 20 molekuł.

Im mniejsze są klastry tym bardziej woda jest ustrukturyzowana i tym łatwiej woda przenika przez błonę komórki, co w bilansie energetycznym ma fundamentalne znaczenie dla organizmu.

Pamiętajmy:

  • Nawodnić można tylko wodą.

Im łatwiej jest ona pozyskana przez organizm tym lepiej on funkcjonuje.

Co to jest ORP ?

To skrót od słów w j. angielskim Potencjał Oksydacyjno-Redukcyjny. Potencjał ten wyraża się miliwoltach (mV) i może być ujemny lub dodatni. Jest to ściśle związane z ilością elektronów, które posiadają elektryczny ładunek ujemny. Gdy mamy nadmiar elektronów to są to jony ujemne a gdy ich brakuje to mamy jony dodatnie. Gdy substancja posiada ładunek dodatni to oznacza, że jest utleniaczem, gdy jest ujemna to przeciwutleniaczem. Dla ludzkiego organizmu ORP = 200 mV jest neutralne. Gdy jest wyższe staje się utleniaczem, a gdy niższe to staje się przyjaznym i korzystnym przeciwutleniaczem.

Różne produkty spożywcze cechują się różnym potencjałem ORP. Poniżej przykłady:

Co oznacza Redox ?

Jest to zdolność do przyjmowania lub oddawania elektronów. W przypadku utleniacza jest to jego potencjał utleniający a w przypadku przeciwutleniacza to jego potencjał przeciwutleniający.

Utleniaczami są powszechnie znane tzw. wolne rodniki. Można je zneutralizować ‘kontaktując’ je z przeciwutleniaczami.

Co to jest przeciwutlenianie ?

Jest to mówiąc inaczej antyoksydacja. Utlenianie to inaczej spalanie a przeciwutlenianie to gaszenie.

Jeszcze inaczej mówiąc, odbieranie elektronów to utlenianie czyli spalenie a ich oddawanie to przeciwutlenianie. Proces powstawania rdzy jest powolnym procesem spalania. W organizmie dochodzi również do takiej ‘korozji’ z powodu wolnych rodników, które są utleniaczami. Ich nadmiar powoduje poważne uszkodzenia tkanki oraz kodu DNA, gdyż podlegają one procesowi spalania przez wolne rodniki. Nie da się uniknąć powstawania wolnych rodników i kontaktu z nimi, gdyż np. tlen we wdychanym powietrzu to właśnie wolne rodniki. Również produkty przemiany materii to ogromna ilość wolnych rodników. To co można świadomie uczynić, to ograniczyć ich szkodliwe działanie na organizm.

Do tego potrzebne są substancje o charakterze przeciwutleniającym, które neutralizują wolne rodniki.

Gdy utleniacze i przeciwutleniacze się spotykają, następuje zneutralizowanie wolnych rodników.

Jest to bardzo pożądany i konieczny proces dla organizmu. Ten proces może skutecznie zajść jedynie w środowisku wodnym jakim jest cały ludzki organizm. To dlatego tak ważne jest odpowiednie i stałe nawadnianie organizmu.

Jak stosować napój Woda Redox ?

  1. Zalecane jest picie napoju wg. poniższych reguł:
  • Ważne a nawet bardzo ważne jest to, aby pierwszą dzienną porcję (saszetkę) wypijać rano na pusty żołądek. Wypijanie czystej wody na pusty żołądek powoduje, że nadal jesteśmy na czczo.
  • Wody Redox® nie zaleca się pić w trakcie posiłków, lecz 15 min przed jedzeniem lub 1,5 do 2 godz. po jedzeniu
  • Po otwarciu opakowania zaleca się wypicie napoju w czasie 1 godz. z powodu szybkiej utraty jego cennych właściwości.
  1. Napój ten najlepiej smakuje gdy jest schłodzony. Jednak w okresach chłodniejszych warto, szczególnie poranną porcję wypijać na ciepło, dolewając do niej nieco gorącej wody.
  2. Napój doskonale nadaje się do popijania i rozpuszczania suplementów diety i popijania leków. Nie zaleca się jednak popijania leków, które działają leczniczo poprzez zakwaszenie organizmu. Do takich należą np. leki na stany zapalne, w tym przeciw wirusowe. W takim przypadku napój można wypijać 15 min. przed lub 2 godziny po zażyciu takich leków.
  3. Napoju nie należy gotować ani wystawiać na działanie promieni słonecznych w przeźroczystym naczyniu,  gdyż utraci gro uzyskanych w procesie jonizacji właściwości. 

 

Ile napoju należy wypijać w ciągu dnia ?

Napój Woda Redox należy traktować jako uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na wodę.

Optymalna i skuteczna ilość do spożycia to 2 saszetki dziennie, wypijana w różnych porach dnia.

W zależności od naszego samopoczucia oraz wagi ciała a także przekonania o stopniu zakwaszenia, można bez obaw zwiększyć ilość wypijanych porcji w ciągu dnia.

Jak długo należy stosować picie napoju ?

Napój ten można uznać za tzw. zdrową żywność, gdyż nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków a jego właściwości niosą dla nas samą korzyść.  Można i warto wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu na stałe, a nasze samopoczucie będzie dla tej decyzji podstawowym kryterium. Aby jednak zauważyć różnicę w naszym samopoczuciu, należy spożywać napój minimum 3 lub 4 tygodnie. 

Co niektórzy odczuwają tę różnicę już po wypiciu jednej porcji.

Czy właściwości napoju Woda Redox są trwałe ?

Każdy świeży art. spożywczy traci swoje najlepsze właściwości wraz z upływem czasu, począwszy od pierwszego dnia. Czyli im wcześniej się go spożyje tym dla nas korzystniej. Również napój Woda Redox podlega tej regule. Specjalne opakowanie chroni jego właściwości przez długi czas, jednak wraz z jego upływem oraz zależnie od sposobu przechowywania, właściwości te ulegają redukcji. Nasi odbiorcy z reguły kupują napój na zapas na okres 1 do 2 miesięcy. Do tego okresu właściwości napoju są najlepsze. Jednak do końca zalecanego okresu do spożycia napój nadal cechuje swoimi wyjątkowymi zaletami lecz już nieco osłabionymi w stosunku do wyjściowych.

Gdyby jednak porównać napój Woda Redox z innymi art. spożywczymi, którym również przypisuje podobne cechy, to nadal plasuje się on na czołowym miejscu, w stosunku do np. powszechnie uznawanej zielonej herbaty. Pamiętajmy, że jeżeli coś jest długo przydatne do spożycia, to najczęściej albo jest w stanie suchym, czyli pozbawionym wody, a to już nie to samo co świeże, albo zawdzięcza to konserwantom, naturalnym lub co gorsze chemicznym. Sprawdzajcie smiley

Napój Woda Redox rozlewany jest, gdy osiągnie założone właściwości, przedstawione na etykiecie.

Generalnie wytwarzany jest ‘pod zamówienie’ i sprzedawany niezwłocznie po rozlaniu.

Do tych potrzeb dostosowane są nasze opakowania zbiorcze. 

Jak stosować napój WodaRedox® na skórę?

Woda Redox® to równocześnie doskonały kosmetyk. Można go ze świetnym skutkiem sotosować np. do zmywania makijażu przy okazji nawilżając skórę i oczy. Ma przyjemne działanie odprężające. W tym celu należy nasączyć ściereczkę lub watkę i nie wyciskając jej położyć na skórę na ok. 15 do 20 min.

Nie ma żadnych przeciwskazań dotyczących stosowania napoju Woda Redox® na skórę.

Jak przechowywać ?

Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze do 16 st. Celsjusza.

Chronić przed działaniem promieni słonecznych.

Napój należy spożyć lub wykorzystać kosmetycznie przed upływem daty zalecanej do spożycia.

Jonizowana Żywa Woda Alkaliczna – Ionized Alkaline Hydrogen Water

Skład: woda jonizowana

Kaszubskie źródło wody

Producent:
Prodeco PPHU Mariusz Szydłowski, zakład podlegający
Urzędowi Kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
zarejestrowany pod numerem: 1086/1106/13

Napój badany w laboratorium Hamilton, akredytowanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Produkt chroniony prawem Urzędu Patentowego RP